Sibbe Live!: SELIM PALMGRENS SOLOSÅNGER

SELIM PALMGRENS SOLOSÅNGER

28.2.2024 kl. 18.00


Jenni Lättilä, sopran

Rabbe Österholm, baryton

Henrik Järvi, piano


Så här skriver Heikki Klemetti i sin recension av Leivonens konsert år 1935: ”Det skulle vara önskvärt att dessa sånger som är så sjungbara, skulle få större spridning på finska. Då skulle de sjungas mycket.” Klemetti menade självfallet att Palmgrens svenska sånger innebar ett hinder för deras popularitet. 

Med tanke på att Palmgrens solosånger nu - nästan ett sekel senare - är så gott som bortglömda, hade Klemetti delvis rätt. Orsaken är dock inte det svenska språket, utan snarare Palmgrens musikstil och element som är svåra att känna igen och placera i genre. Palmgrens konstanta användande av västerländsk och finlandssvensk folkmusik har inte passat in i den finska konstmusikens kanon. Hans sätt att använda folkmusik så som den är, har möjligen ansetts vara opassande. Palmgrens nordiska identitet har inte erkänts som en del av finskheten och hans stilistiska mångfald och fragmentarism har setts som ett tecken på svaghet snarare än styrka. Hans lyrism och romantik har ofta avfärdats som "gammalmodig", även om det är vida känt att uttryck som handlar om människans naturliga känslor aldrig kan föråldras. 

 I min doktorsavhandling undersöker jag Selim Palmgrens (1878-1951) pianokompositioner ur olika perspektiv. Jag kommer att bredda och fördjupa min förståelse av Palmgren som pianotonsättare genom att analysera de konstnärliga och tolkande elementen i verken, samt genom att undersöka utvecklingen av Palmgrens personlighet som tonsättare. Jag försöker förstå den finska pianotraditionens utveckling och innehåll. 

 Min fjärde doktorskonsert innehåller en stor del av Palmgrens viktigaste solosånger, komponerade mellan 1900 och 1944. Konserten avslöjar stilistiska förändringar i det musikaliska språket. Palmgrens solosånger är äkta Lieder, där sångarens och pianistens uttryck på ett komplext sätt stöder och inspirerar varandra. Texten och dess innebörd spelar en central roll. Liksom pianokompositionerna är Palmgrens solosånger lyriska och känsliga. Palmgrens suveräna förmåga att utforska pianots klangliga möjligheter gör honom till en särskilt intressant liedkompositör. 

 Palmgren var omgiven av sångarmusik från och med barnsben. I Björneborg lyssnade man mycket på solosångskonst även på en hög nivå. Palmgrens systrar Naemi och Rosa framförde också solonummer vid konserter och musikaftnar. Det var “en intensiv musikalisk hobby i Schumann-stil  – vi undersökte grundligt Dichterliebe, Liederkreis, Frauenliebe- und Leben samt Myrthen”, beskriver Palmgren i sina memoarer. Heines Buch der Lieder var ett viktigt verk för Palmgren och han bar det alltid med sig. 

 Palmgrens musikstil både möjliggör och kräver mycket frihet för uppföraren. Modernistisk tolkning är helt främmande för den här musiken, vilket också bidrar till orsakerna varför Palmgrens musik har försvunnit från konsertsalarna. Stor uttrycksfrihet och dynamik var typiskt för Maikki Järnefelts uppträdanden, vilket man också kan höra i hennes inspelningar. Texten innehåller många anvisningar som betonar friheten av tidsanvändningen. Som en finkänslig sångkompositör och textförfattare tolkar Palmgren textens innebörd både komplext och djupt genom musiken. För Palmgren var den musikaliska tolkningen allt. I sin undervisning lär han gång på gång ha betonat musikens betydelse: "Tänk, tänk!". 


- Henrik Järvi

Säveltäjä Selim Palmgren ja puolisonsa, laulaja Minna Talwik-Palmgren kotonaan. Museovirasto, Historian kuvakokoelma.

Bakgrundsinformation om konserten (på finska):

https://sibeliusmuseum.fi/fi/selim-palmgrenin-yksinlaulut-1900-1944/

Henrik Järvi studerade vid Sibelius-Akademin för Liisa Pohjola, vid Mozarteum i Salzburg för Alexei Lubimov och vid konservatoriet i S:t Petersburg för Alexander Sandler. Vid Madrids kammarmusikakademi arbetade han med Ralf Gothoni och Tom Krause. Han har också deltagit i dirigentkurser med Jorma Panula.

Henrik Järvi har framträtt som solist med Uleåborgs, Jyväskyläs och Åbo symfoniorkestrar samt vid Åbo och Kuhmo musikfestivaler. Han har också gjort konsertturnéer i Tyskland, Schweiz, Norge, Sverige och de baltiska länderna.


Sopran och musikdoktor Jenni Lättilä har magisterexamen i sakral musik och  i vokalmusik och opera från Sibelius-Akademin, doktorsexamen avlades i 2017. Jenni Lättilä har tilldelats priser i flera finska och internationella sångartävlingar. Hennes dramatiska sopran passar särskilt bra för de stora rollerna i Verdis och Wagners verk. På Finlands nationalopera debuterade hon 2011 i Wagners Nibelungens ring-tetralogi, där hon sjöng tre roller. Sedan dess har hon framträtt på Nationaloperan varje år.

Jenni Lättilä är en eftertraktad orkestersolist och är också en aktiv liedsångare. Som en mångsidig och skicklig musiker är hon känd för att uppföra och uruppföra finsk och nordisk nutida musik. Jenni Lättilä är för närvarande prodekan för konstnärlig verksamhet vid Sibelius-Akademin.


Barytonen och sångpedagogen Rabbe Österholm har studerat vid Sibelius-Akademin, där han 1998 avlade en magisterexamen i musik. Han har framträtt regelbundet som sångsolist, främst som liedsångare och som kör- och orkestersolist. Hans konsertrepertoar omfattar bl.a. sångcyklerna Die Schöne Müllerin och Dichterliebe, samt ett program med italiensk romanza.  Österholm är lektor i sång vid Musikinstitutet Kungsvägen och sångpedagog vid Sibelius-Akademin.
https://sibeliusmuseum.fi/evenemang/sibbe-live-selim-palmgrens-solosanger-1900-1944/



Henrik Järvi